POCTIVOSŤ, TRADIČNÉ POSTUPY A RUKY, KTORÉ PEČÚ S LÁSKOU

Za každým dobrým burgrom je dobrá žemľa. A za každou dobrou žemľou je ešte lepší pekár. Keď sme hľadali partnera pre naše burgre, nechceli sme priemer. Chceli sme remeslo. Chceli sme niekoho, kto nerozmýšľa nad pečením ako nad pásovou výrobou, ale ako nad poslaním. A presne to sme našli u Pekárstva Křižákovi.

Prečo práve oni?

S Pekárstvom Křižákovi nás nezoznámila náhoda, ale minulosť. Poznáme sa už z predchádzajúcich gastro projektov, kde sme si ich žemle obľúbili nielen my, ale aj zákazníci. Už vtedy sme vedeli, že robia veci poctivo – svetovo, ale tradične. Keď sme zakladali SLAVIC, bolo nám okamžite jasné, s kým chceme piecť od úplného začiatku.

Ich prístup k remeslu je presne to, čo hľadáme aj v našich partnerstvách. Nejde im len o objem, ale o detail, o každý kúsok cesta, ktorý prejde rukou pekára. Nie sú to len dodávatelia – sú to ľudia, ktorí chápu náš jazyk.

Žemle z Křižákovi nie sú len pekné na oko – sú mäkké, vláčne, pevné a hlavne – držia obsah, nech do nich dáme čokoľvek (a že do nich dávame veľa!). Nie je to len pečivo, je to základ, ktorý drží pohromade celú našu filozofiu.

Poctivé pečivo

Na začiatku nebolo nič výnimočné – len túžba vrátiť chlebu a pečivu to, čo mu moderná doba vzala. Rodinné pekárstvo Křižákovi vzniklo s cieľom piecť poctivo, bez skratiek, chemických zlepšovákov a časových kompromisov. A to sa im darí už viac než 33 rokov.

Ich filozofia je jednoduchá: trpezlivosť, kvalita a pokora k remeslu. Žemle, ktoré od nich berieme, prechádzajú rukami pekárov, nie strojmi, a každá z nich má svoj rytmus kysnutia, pečenia aj vôňu, ktorá sa nedá zameniť.

Žemľa, ktorá vie viac než len držať burger

Pre nás je žemľa ako tanier – drží, nespadne, nerozmočí sa, a popritom ešte aj chutí. A to je vzácna kombinácia, ktorú sme našli práve v pekárstve Křižákovi. Ich „pampúšik“, ako sme ho familiárne nazvali, má jemne sladkastú chuť, nádherne zapečený povrch a vo vnútri nadýchané, no pevné cesto.

Keď sa pozriete na náš burger, je to práve táto žemľa, ktorá ho spája do jedného celku. Nielen fyzicky, ale aj chuťovo. A to je dôvod, prečo si na nej tak zakladáme.

REMESLO, KTORÉ RASTIE POMALY, AKO KVÁSOK

V dobe, keď sa všetko zrýchľuje, pekárstvo Křižákovi ide proti prúdu. Nepoužívajú urýchľovače, stabilizátory, ani triky na dlhšiu trvanlivosť. Nechajú suroviny pracovať prirodzene. Cesto kysne pokojne aj 24 hodín, aby malo čas vyvinúť chuť a štruktúru.

Aj preto sú ich produkty ľahko stráviteľné, nezaťažujú telo a majú úplne inú vôňu a charakter ako supermarketové žemle. Je to návrat k remeslu v tom najlepšom zmysle slova.

Rozhovor s MAJITEĽOM PEKÁRSTVA

Keď sme v SLAVICU začali vymýšľať koncept našich burgrov, vedeli sme, že nechceme byť len ďalším streetfoodom. Chceli sme byť hlasom slovenských chutí v modernom šate. A tak padla voľba na našu pokladnicu chutí – bryndzu.

Ale nechceli sme ju tam len “hodiť”. Chceli sme vytvoriť niečo, čo bude fungovať perfektne:

Spoločné hodnoty, spoločná cesta

Čo nás s Křižákovými spája? Viac než len tovar a faktúry. Spája nás viera v poctivosť, rešpekt k tradícii a snaha robiť veci tak, aby sme sa pod ne mohli podpísať.

A keďže SLAVIC znamená Svetovo, ale tradične, náš výber bol jasný. Lebo za každou dobrou značkou stoja ešte lepší ľudia. A Pekárství Křižákovi sú toho krásnym príkladom.